Interesses

Hier in de buurt word ik ook wel de man met de hoed genoemd. Ik draag ze inderdaad graag. Het liefst Mayser of met de hand gemaakt zoals door Mirjam van der Welle van hoedenatelier Beau Chapeau.


Samen met mijn zoon Alexander

Los van het werk, wat ik eigenlijk niet als werk ervaar, lees ik graag. Ik ben vooral een omnivore generalist die non-fictie leest. Filosofie, geschiedenis, maatschappij, burgerschap, internationale betrekkingen, natuurwetenschap, bewustzijnsonderzoek en paleontologie zijn thema’s waar ik graag in lees en studeer. Literatuur lees ik wekelijks, maar volg daarbij eerder de klassieken dan de heel moderne schrijvers.

Op ander gebied van kunst is mijn grote passie de muziek, waar ik een apart stuk aan wijd verderop. Daarnaast kijk ik graag naar beeldende kunst. Ik ben minder van de hedendaagse installatiekunst, al vind ik bijvoorbeeld Ground van Antony Gormley fenomenaal, maar heb een bijzondere voorkeur voor de kunst die ontstond in de overgang naar de moderne wereld: de periode 1850-1945. Simpel gezegd omdat die tijd bol stond van nieuwe ontdekking en experiment. De frisheid die daarmee vaak gepaard gaat boeit mij zeer.

Ook in historisch en maatschappelijk opzicht houdt de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste mij erg bezig. Wat een tijdperk van verandering! Het was bijna niet bij te houden. De wortels van onze hedendaagse wereld reiken uiteraard verder, maar hoe intrigerend is het te zoeken naar wat zo relativeer recent wortel schoot. In het bijzonder fascineert me hierbij de Belle Epoque. Het voorhuis van De Alkenaer (dat een zogeheten “diephuis” is, bestaande uit voor- en achterhuis), stamt uit het hart van deze tijd: 1892. De Eiffeltoren stond toen net een paar jaar. Met die periode voel ik me het sterkst verwant. Misschien is het daarom wel dat ik me ook thuis voel in een wat klassieke kledingstijl met hoed en gilet, die ik graag draag (vaak driedelig).

Een vleugje dandy wellicht, maar eerder een zoektocht naar wat meer eigenheid die er toen was omdat er nog geen grote, individuloze massaproductie was waarmee gebruiksobjecten hun ziel verloren. Waarbij de maker onzichtbaar is geworden achter het product en consumentisme de norm lijkt.

Je kunt meer met boeken dan lezen. Je kunt ze ook verzamelen! Wat doe ik dat graag. Wie even op deze site rondwaart, zal dat vast niet verbazen! Cicero gaf het al aan: een bibliotheek en een tuintje, dan kom je al een heel eind. Boeken zijn gewoon geweldig. F*ck e-books, daar heb ik niks mee. Papier, tastbaar, de geur van een echt boek. Goed, ik draaf door, vergeef deze boekenverslaafde maar.

En verder…

Als ik ooit met pensioen ben, hoop ik nog eens echt goed te kunnen leren schaken. Tegen die tijd snap ik eindelijk hoe De Leeuw werkt. En wellicht kan ik dan ook mijn oude hobby van kleding maken oppakken. Ik kón ooit zelf een broek en hemd fabriceren, wat eigenlijk best leuk is. En wat zou ik graag als linkspoot een beetje Italic Handwriting beheersen. Ik oefen er al jaren mee. Niks leukers dan een handgeschreven brief, toch?