De Alkenaer

Boekwinkel en cultuurpodium De Alkenaer

Onderdeel van mijn missie is het bevorderen van verwondering en zelfstandig, kritisch denken. Het stimuleren van debat over maatschappelijke betrokkenheid en actief burgerschap in tijden van grote veranderingen. Er is zoveel gaande in de wereld en ook in eigen land volgen de ontwikkelingen elkaar snel op.

De samenstelling van de Tweede Kamer laat al zien hoe verdeeld we naar de wereld kijken. Voor veel mensen is het lastig overzicht te houden over alle maatschappelijke en geopolitieke ontwikkelingen. Waar moet je beginnen met de overload aan informatie die voortdurend op je afkomt? Hoe ervaar je een zinvol bestaan in een snel veranderende wereld?

Wij hebben uiteraard ook niet de antwoorden hierop, maar willen graag stof tot nadenken, tot vragen en verwonderen aanleveren. Dat willen we doen door bij te dragen aan een bijzonder project: De Alkenaer.

Even terug in de tijd
Om een goed beeld te geven van waar De Alkenaer voor wil staan, duiken we eerst even de recente geschiedenis in. Ruim twintig jaar terug was de voorzitter van Share2day, Vincent van de Vrede, een student die een bijbaantje vond in de mooiste boekenzaak die hij zich kon voorstellen. En dat in zijn eigen stad, Alkmaar. De liefde voor antiquariaat De Alkenaer ontstond als bij blikseminslag. Een winkel vol boekenkasten, waar meer dan 100.000 boeken op de planken en in de opslag stonden, Op elk denkbaar gebied. Vensters op de wereld!

Oprichter van het antiquariaat; Jan Oijevaar..

Na sluitingstijd zat hij vaak nog uren te lezen, links en rechts, met ondertussen muziek op. Eigenaar Jan Oyevaar had op dat gebied een net zo brede smaak als qua boeken. En zo leerde Vincent bijvoorbeeld Leonard Cohen kennen, Nick Cave, talloze singer-songwriters, jazz en nog veel meer. Het was een magische plek. In nabijgelegen horecagelegenheden wisselde hij het lezen af met een kop koffie en een broodje. En hij dacht: kan dit niet ooit samenkomen, zodat veel meer mensen hierin kunnen delen?

Maar als student was dat een verre droom. En toch, een stip op de horizon was gezet. Altijd geloven dat het kan. Hopen dat het antiquariaat er nog even was ook natuurlijk….Joost Zwagerman noemde het ooit “de mooiste winkel van Alkmaar”. Frits Abrahams verwonderde zich over de encyclopedische kennis van de eigenaar, die zijn onbezonnen liefde voor boeken nog enigszins probeerde te koppelen aan koopmanschap, aldus Abrahams in NRC: “Aan welke dooie schrijver verdien ik het meest?”, zo citeerde hij Oyevaar gretig. Maar beiden ervoeren ze de magie van deze verborgen wereld van op papier gesublimeerde menselijke ervaring.

In 2021 kocht Vincent het historische pand waarin De Alkenaer is gevestigd en waar Jan Oyevaar nu al bijna veertig jaar winkelt. Samen met collega van Share2day Bert de Raaf werken ze nu aan de realisatie van een gezamenlijke droom. De noodzakelijke verbouwing is momenteel nog gaande. Naar verwachting is in de loop van 2023 begint De Alkenaer aan een nieuw avontuur: niet alleen die kaleidoscopische plek vol boeken, maar ook een stukje horeca en een salon waarin debat, lezing, film en muziek volop willen meedoen!

We houden u hier op de hoogte, en later dit jaar via een nieuwe versie van de huidige website van het antiquariaat.