Boekenvakker

Antiquariaat De Alkenaer

Ik heb twintig jaar ervaring in het boekenvak. Ooit begonnen als invalkracht in antiquariaat De Alkenaer, hartje Alkmaar, kwam er steeds meer in die richting op mijn pad. Ik schreef teksten voor Antiqbook.nl (onder meer interviews met antiquaren) en maakte magazines (Boekwinkeltjes Magazine en Inkt!) voor Boekwinkeltjes.nl.

Ik heb sinds 2004 een online antiquariaat, Boekhandel Bodoni. Boeken verkopen is eigenlijk het mooiste vak wat er is, zelfs als het alleen online is. In verband met het samengaan met De Alkenaer is onze voorraad momenteel afgebouwd. Een nieuwe site volgt in 2023.

In 2012 nam ik de bladen Inkt! en Boekenpost over, in 2018 gevolgd door Livre, het vakmedium Boekblad en de ‘Gouden Gids voor het boekenvak’, Lijstenboek.

Verder was ik twee termijnen voorzitter van de BOB (Bond van handelaren in Oude Boeken) tussen 2012 en 2019. In die hoedanigheid organiseerden wij jaarlijks de boekenmarkt in de Hooglandse Kerk in Leiden en de PTA-Beurs in Amsterdam (zie deze reportage van onze toenmalige collega Tahmina Akefi). Ook was er tot corona de jaarlijkse Week van het oude boek. In 2015 vond de verkiezing voor Best Beschreven Boeken plaats en tevens het Nationale Leesonderzoek, in samenwerking met Boekwinkeltjes. Circa 25.000 mensen deden mee aan het onderzoek naar leesvoorkeuren en ontlezing.

En nu, twintig jaar nadat ik er als invalkracht begon, mag ik De Alkenaer overnemen om de zaak voort te zetten en er een bijzondere culturele ontmoetingsplek van proberen te maken.

Namens de redactie van Boekblad geef ik jaarlijks een shortlist door voor de verkiezing voor Literaire Talenten van de Volkskrant.

En wil je een paar tips voor een mooie boekwinkel die niet in Alkmaar staat? Lees dan deze tips van Jan Siebelink en ondergetekende.