Eric Corton: Catawiki is gevaarlijk leuk

Eric Corton in Catawiki in 2015

Interview in 2015

Eric Corton is al jaren een bekende verschijning op radio en televisie. Zo is hij jurylid bij ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ en al jaren de vaste voiceover op 3FM, waar hij ook nauw betrokken is bij Serious Request. Bij wie nog geen licht opgaat, zal ongetwijfeld wel eens luisteren naar het bekende radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’. Daar is hij sinds maart 2015 de vaste presentator op de dinsdagavond. Luisteraars van ‘De Nieuws BV’, het actualiteitenprogramma op NPO Radio 1, horen Eric Corton sinds kort als medepresentator. Daarmee treedt de veelzijdige Gelderlander in de voetsporen van Felix Meurders.

Door Vincent van de Vrede

De acteur, presentator, dj en zanger vertelt over zijn werk, zijn plannen en zijn verzameling. Corton heeft iets met kunst. Hij heeft verschillende kunstwerken in huis, maar een echte verzamelaar van kunst zou hij zichzelf niet willen noemen. De Armando in huize Corton hoe niet per se het begin van een collectie te zijn, laat staan een Armando-collectie.
“Nee, die Armando is de eerste. Ik heb wel wat kunst hangen, maar vooral van wat ‘mindere goden’, of in een totaal andere stijl. Voor deze Armando viel ik als een blok. Ik heb daarna nog een mooie reeks dingetjes gekocht – ja ja, Catawiki is gevaarlijk leuk – waaronder een litho van Jean Cocteau en eentje van Ernst Vijlbrief. We zijn er hier thuis heel erg blij mee.”

Intens van kleur de Armando, je kunt voor zijn werk vallen. Maar wat fascineert Eric Corton zo? Is het misschien het thema van ‘het schuldige landschap’? Is er misschien een band, via de familie of zo, met Kamp Amersfoort? Of is het meer de veelzijdigheid – Armando is kunstenaar, dichter, violist, bokser, et cetera – die ook een belangrijk kenmerk van Corton is? Moeilijk.
“Ik heb niet direct een aanwijsbare band met Armando, noch met zijn geschiedenis. Ik denk dat ik zijn veelzijdigheid ergens wel herken. Nou ben ik geen bokser, maar ik ets, speel gitaar, schrijf, acteer en presenteer. Nee, bij Armando ben ik gewoon voor het werk gevallen. Het is enorm intens van kleur en spannend om naar te kijken. Het werk moet nog mooi ingelijst worden, daar twijfel ik altijd het langste over. Een lijst kan een werk mooier maken, maar ook neerhalen.”

Met de kunstenaar heeft Corton geen persoonlijk contact gehad.
“Nee, nooit. Dat hoe ook niet zo nodig voor mij. Ik ken hem van zijn werk en dat vind ik mooi.”

Kunst, het lijkt erop dat er een collectie aan het ontstaan is, mede dankzij Catawiki. Hoe kwam Corton eigenlijk voor het eerst in contact met het online veilinghuis?
“Ik las ergens dat een site met de naam Catawiki een prijs had gewonnen. Toen dacht ik: wat een rare naam voor een site. Beetje lelijke naam zelfs, haha… Maar toch ben ik gaan kijken en toen bleek achter die rare naam een verslavend leuke site te zitten.” Dat leidde tot verschillende aankopen. Tot zelf iets aanbieden op Catawiki is het nog niet gekomen. “Ik heb wel wat te verhandelen, denk ik, maar die stap is nu nog te groot voor mij. Mocht ik ooit iets online willen veilen, dan weet ik echter wel waar ik dat doe…”

Rothko, Bacon? Voorlopig blijven de activiteiten van Eric Corton op Catawiki dus beperkt tot aankopen. Kunstwerken vooral. Het speuren wordt voortgezet. Maar wat er aan de kleine collectie met onder meer Armando, Cocteau en Vijlbrief wordt toegevoegd, is nog niet bekend. Wensen zijn er natuurlijk wel. Een echte Mark Rothko, Francis Bacon of Jean Rustin…
“Maar dan moet eerst de Staatsloterij flink over de brug komen.”

Eric Corton is erg veelzijdig. Hij is acteur, presentator, dj, zanger. De meeste tijd is hij tegenwoordig kwijt met ‘radio maken’.
“Zeker sinds 1 september, nu ik vijf dagen per week ‘De Nieuws BV’ presenteer op Radio 1. Per september wordt Penoza deel 4 uitgezonden. Daarin speel ik als acteur. Zingen doe ik nog maar weinig, hoewel ik ook op dat gebied iets moois ga doen. In april volgend jaar ga ik samen met Tim Knol, Marcel Veenendaal (van Di-rect) en het prachtige Noord Nederlands Orkest een Rolling Stones programma doen. Zingend dus… Ook had ik deze zomer een mooie klus voor NPO3 aan vijf Nederlandse festivals: Pinkpop, Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole, Into the Great Wide Open en Lowlands.”

Wie Eric Corton hoort presenteren zal algauw de gedachte hebben dat het niet gemaakt is, maar natuurlijk en authentiek. Wellicht is dat een gevolg van het feit dat hij alleen dingen doet waar hij echt in gelooft.
Corton: “Dat klopt wel ja. Ik heb heel erg veel gedaan en uitgeprobeerd in de afgelopen 25 jaar en ben tot de conclusie gekomen dat ik iets alleen nog maar moet doen als er geen spoortje van twijfel meer is of ik het wel leuk vind. Dat zorgt ervoor dat ik alles wat ik kies uiteindelijk ook vol overgave kan doen en dat maakt het misschien natuurlijk… of authentiek. In ieder geval gemeend en vanuit mezelf, met volle overtuiging. Ik besef dat dat een luxepositie is maar daar heb ik ook hard voor gewerkt. En heel veel dingen gedaan om van te kunnen eten… niet omdat ik ze zo leuk vond.”